Τρίτη, 24 Απριλίου 2018

Πλησιάζει το καλοκαίρι ; Διαλειμματική άσκηση για κορμί φέτες !!


      Στον χώρο του fitness , αλλά και γενικότερα , είναι ευρέως διαδεδομένη η σπουδαίοτητα της αερόβιας άσκησης για την υγεία και την ζωή μας.
Η λεγόμενη ''καρδιαγγειακή άσκηση'' , είναι αυτή που ''γυμνάζει'' την καρδιά μας.
Είναι αυτή, που αποτελεί εργαλείο για την εξασφάλιση αντοχής, δύναμης, αλλά και χαμηλού ποσοστού λίπους .

      Η αερόβια άσκηση αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο, με πολλούς μύθους να το επισκιάζουν.
Ο περισσότερος κόσμος, έχει συνυφασμένη την έννοια της αερόβιας με αυτήν της μακρύσυρτης, αργής, βασανιστικής, και ανούσια χρονοβόρας άσκησης , πάνω σε ένα διάδρομο , σε ένα στατικό ποδήλατο, και σε όλα αυτά τα κατά τα άλλα πολύ χρήσιμα μηχανήματα εκγύμνασης.

Εδώ έρχεται λοιπόν μία σύγχρονη και άκρως αποτελεσματική ''μόδα'', να καταρρίψει όλα αυτά που μέχρι πρότινος θεωρούνταν δεδομένα.
Το ερώτημα λοιπόν είναι : Χαμηλής/Μέτριας έντασης και μεγάλης διάρκειας αερόβια, ή υψηλής έντασης και χαμηλής διάρκειας διαλειμματική άσκηση για καλύτερα αποτελέσματα ; 
Η απάντηση είναι ''εξαρτάται''.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΉ ΑΕΡΌΒΙΑ
Αρχικά, να προσδιορίσουμε πώς με τον όρο ''διαλειμματική'', εννοούμε μία μορφή άσκησης κατά την οποία η ένταση αυξομειώνεται συνεχώς. Κάτι τέτοιο ξυπνάει τον μεταβολισμό, βάζει φωτιά στο λίπος, και δημιουργεί το λεγόμενο ''afterburn'', δηλαδή υψηλές καύσεις καθόλη την διάρκεια της ημέρας, όχι μόνο όσο γυμναζόμαστε !!

Η διαλειμματική άσκηση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλα τα αερόβια όργανα , όπως για παράδειγμα :
  1. Διάδρομος : 1 λεπτό περπάτημα, 1 λεπτό σπριντ σχεδόν στο 100% των αντοχών μας, για 20  λεπτά
  2. Ποδήλατο : 1 λεπτό αργό πετάλι , 1 λεπτό γρήγορο πετάλι με αυξημένη αντίσταση , για 20 λεπτά
Ομοίως και για τα υπόλοιπα .
     Γίνεται αμέσως αντιληπτό συνεπώς, πώς βασικό όφελος του συγκεκριμένου τρόπου εκγύμνασης είναι πώς κερδίζουμε πολύ χρόνο, καθώς σε 20 λεπτά διαλειμματικής έχουμε τα ίδια, ή και καλύτερα αποτελέσματα, από 1 ώρα περπατήματος, ή χαλαρού τζόκινγκ, κλπ .

    Αξίζει όμως να τονισθεί, πώς για να μπορέσει κάποιος να ανταποκριθεί σε αυτούς τους ρυθμούς, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η  πολύ καλή φυσική κατάσταση και υγιείς αρθρώσεις, αλλιώς τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αντίστροφα.
ΑΕΡΌΒΙΑ ΜΕΤΡΙΑΣ/ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ
Αντίστοιχα λοιπόν, για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, ή ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από τραυματισμούς, ή ακόμη και αρχάριους, μία μορφή αερόβιας άσκησης χαμηλότερης έντασης και μεγαλύτερης διάρκειας, είναι αυτή που θα τους εξασφαλίσει πρώτα την υγεία τους, και ύστερα καλές καύσεις.

   
Ολοκληρώνοντας, να πούμε πώς κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στα ερεθίσματα που δέχεται, και πώς σε ό,τι αφορά την γυμναστική δεν υπάρχουν δόγματα.
Δοκιμάστε τον εαυτό και τα όριά σας, και είστε οι καταλληλότεροι για να κρίνετε τελικά ποιος τρόπος εκγύμνασης σας αντιπροσωπεύει και σας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο σας .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου