Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016

Άνοιξε το πρώτο KFC στο Θιβέτ έπειτα από προσπάθειες μιας δεκαετίας.

Η αμερικανική αλυσίδα ταχείας εστίασης Kentucky Fried Chicken (KFC) άνοιξε το πρώτο της εστιατόριο στο Θιβέτ, στη Λάσα, δέκα και πλέον χρόνια μετά μια πρώτη απόπειρα της εταιρίας να ανοίξει εκεί κατάστημά της η οποία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Το κατάστημα στη Λάσα άνοιξε χθες. Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο δείχνουν μεγάλες ουρές αναμονής μπροστά από τους διαδρόμους, συνθέσεις από λουλούδια και ένα κόκκινο χαλί για τα εγκαίνια στην είσοδο του καταστήματος, το οποίο βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο Shenli Shidai της πρωτεύουσας της περιφέρειας αυτής.

«Ως απόλυτος λάτρης του είδους, περίμενα στην ουρά επί ώρες και έκλαψα από συγκίνηση όταν γεύτηκα το παγωτό χωνάκι», έγραψε χρήστης του Διαδικτύου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ανακοίνωση τον Δεκέμβριο για το άνοιγμα «προσεχώς» του εστιατορίου είχε αποδοκιμαστεί από μη κυβερνητική οργάνωση και ο Δαλάι Λάμα, ο εξόριστος πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ, είχε επικρίνει προγενέστερο σχέδιο εγκατάστασης του KFC το 2004. Ο θρησκευτικός αξιωματούχος είχε κρίνει ότι η επεξεργασία κοτόπουλων εκτροφής για την παρασκευή των έτοιμων φαγητών της αλυσίδας «είναι βάναυση και παραβιάζει τις θιβετιανές αξίες».

Το Πεκίνο ελέγχει το Θιβέτ από τη δεκαετία του 1950 και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την Κίνα για επιβολή πολιτικής και θρησκευτικής καταστολής στην περιοχή των Ιμαλαΐων.

Η κεντρική κυβέρνηση υπογραμμίζει την οικονομική ανάπτυξη που έφερε στην περιοχή και κατηγορεί τον Δαλάι Λάμα για «αποσχιστικές τάσεις».

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε ότι «περισσότερες ξένες εταιρίες προσβλέπουν στην παρουσία τους στην περιοχή».

Το KFC, που άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στην Κίνα το 1987, διαθέτει περισσότερα από 5.000 εστιατόρια σε περισσότερες από 1.100 πόλεις της χώρας, αναφέρει η ιστοσελίδα του ομίλου εστίασης Yum, ιδιοκτήτρια της εταιρίας.

Η Yum δεν σχολίασε σήμερα το άνοιγμα του εστιατορίου στη Λάσα, αλλά εκπρόσωπος του ομίλου είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο ότι «το εστιατόριο θα εντάξει τοπικά στοιχεία διακόσμησης, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα υποστηρίξει την ανάπτυξη μιας αλυσίδας εφοδιασμού στην περιοχή».

Φωτογραφίες από το εσωτερικό του εστιατορίου που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο δείχνουν μια μεγάλη φωτογραφία του Ανακτόρου του Ποτάλα - η πρώην κατοικία του Δαλάι Λάμα - και τριγωνικά μοτίβα με ονόματα βουνών του Θιβέτ, μεταξύ των οποίων το Έβερεστ.

Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου