Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016

Τι είναι τα ferrets (κουνάβια-νυφίτσες);

Στην Αμερική μετά το σκύλο και την γάτα είναι τα Ferrets το τρίτο κατοικίδιο ζώο.
Οι οικόσιτες νυφίτσες ή αλλιώς ferrets ή αλλιώς κουνάβια, είναι μικρά τριχωτά θηλαστικά των οποίων το βάρος κυμαίνεται από 1 ως 3 κιλά κατά την ενηλικίωση και το μέγεθός τους τα 50 εκ. (συμπεριλαμβανομένης της ουράς, 13 εκ.)
Οι επιστήμονες δίνουν στα ζώα ταξινομήσεις για να καταστεί ευκολότερη η μελέτη των κουναβιών. Το ferret είναι το μόνο εξημερωμένο μέλος της τάξης των σαρκοφάγων, της οικογένεια των Mustelidae και του γένους των Mustela. Αυτό σημαίνει πως είναι αυστηρά σαρκοφάγα και είναι μέλος της οικογένειας των ειδών M. Putorius και υποείδος M. P. Furo. Οι νυφίτσες διατηρούνται ώς κατοικίδια καί στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια όπως θα δείτε από τα κοινωνικά γκρούπ.

Ένα κοινό λάθος είναι ότι τα κουνάβια είναι τρωκτικά, αυτό είναι λάθος καθώς τα τρωκτικά ανήκουν σε μια εντελώς διαφορετική επιστημονική τάξη. Αντιθέτως οι νυφίτσες τρέφονται με τρωκτικά. Tα οικόσιτα κουνάβια είναι είδος της οικογένειας των putorius, το ίδιο με το Ευρωπαϊκό Polecat (European polecat), και πολλοί άνθρωποι θεωρούν τo οικόσιτο ferret ένα υποείδος την οικογένειας Furo που τους κάνει να πιστεύουν ότι το οικόσιτο ferret διαφοροποιείται από το Ευρωπαϊκό Polecat.

Το ferret ως εκ τούτου, συνήθως γράφεται ως Mustela Putorius ή Mustela Putorius Furo στην επιστημονική διωνυμική ονοματολογία. Στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη πολλοί ιδιοκτήτες, και κάθε χρόνο γίνονται περισσότεροι.

Πολλοί επίσης τα αναφέρουν καί ώς κουνάβια ή νυφίτσες, όμως η μετάφραση στα Ελληνικά δέν είναι απόλυτα πιστή. Για αυτό το λόγο, το site αυτό περιέχει καί τις τρείς ερμηνείες (ferret, κουνάβι, νυφίτσα) ώστε να διευκολύνεται να το βρεί ο κόσμος.

Δείτε το Βίντεο:Είναι τα Ferret άγρια ζώα;
Όχι, τα ferret δεν είναι άγρια ζώα. Σε αντίθεση με τα ξαδέλφια τους, τις βίδρες, τις νυφίτσες της άγριας ζωής και τους ασβούς, τα οικόσιτα κουνάβια έχουν εξημερωθεί 2.500 χρόνια πριν, πράγμα που τα καθιστά κατοικίδια.
Τα οικόσιτα ferrets (Mustela [Putorius] Furo) δεν πρέπει να συγχέεται με το άγριο μαυροπόδαρο ferret (Mustela Νigripes), ιθαγενές είδος υπό εξαφάνιση στις Μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ.

Στην περίπτωση που η οικόσιτη ξνυφίτσα διαφύγει σε εξωτερικούς χώρους, επιβιώνει σπάνια για περισσότερο από μερικές ημέρες. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί σε ένα ferret ένα σπίτι και ένα ασφαλές περιβάλλον.
Αν Θέλετε να υιοθετήσετε αυτό το υπέροχο ζωάκι επικοινωνήστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου